© Designed by Danna Barak for Studio 6b 

RECHTER

​במשרד פיצו קדם אדריכלים

תכנון מבנה במקור: זאב רכטר 1959

תכנון: פיצו קדם אדריכלים

צוות תכנון: אדריכל פיצו קדם, אדריכל רז מלמד

צילום: עמית גרון

מהנדס שלד: בוקי שניר

מפקח: אופיר קליימן

ביצוע: משה תמם

נגרות אמן: אייל כינרתי

מסגרות אמן: בנצי גרינברג

תכנון נוף: חיים כהן

.את שיפוץ בית רכטר תכננתי עם פיצו במשרדו

 הלקוח קנה את הבית המקורי של זאב ופולה רכטר, ואת הקומה שנבנתה מאוחר יותר מעליו, במטרה להרוס אותם ולבנות בית חדש במקומם על המגרש

.הלקוח גבוה מאוד

.החללים בקומת הקרקע היו בגובה 1.87 מ', 2.100 במעברים שמתחת לקורות, ומעט יותר בשאר הקומה

 הצעתי לבדוק עם הקבלן משה תמם ועם המהנדס בוקי שניר להשאיר את הבית, ולבצע חפירה תחתיו על מנת להגביה את קומת הקרקע הנמוכה - כלפי מטה

זה עבד :)

 .כל התמונות הנפלאות על ידי עמית גרון

 

פרוייקט זה זכה בפרס "אות העיצוב" לשנת .2010

 

:מצורף גם טקסט מעניין שכתב פיצו על התכנון

בית רכטר בת"א  תוכנן במקור ע"י זאב רכטר כבית בן קומה אחת עבור משפחתו, עם תוכנית סדורה של קורות בטון אורכיות חשופות כלפי פנים וחוץ וסביב הסכמה הזאת התארגנו חללי הפנים, תוך שמירה על עקרונות "התוכנית החופשית" מאותן שנים. עם השנים נוספו לבית עוד קמה אחת ועוד אגף שלישי, כך שצורתו המקורית התמוססה  ועקרונות התכנון המודרני נזנחו

 .עם המצב הזה של בית מופשט מרעיונותיו המקורים ומנותק מכל חלקיו ומשמש שתי משפחות נפרדות נתבקשתי כאדריכל הפרויקט להתמודד

 משפחה שרכשה את המבנה המוזנח והישן ביקשה ממני לתכנן להם בית מגורים ולאחד את כל החלקים ליחידת מגורים אחת חדשה ומגובשת הן מבחינה פרוגרמטית והן מבחינה עיצובית

הרעיון המרכזי מאחורי הפרויקט היה לאו דווקא לשמר את הבית הקיים ואת הצורניות הקיימת אלא לשמר את רוח התכנון המקורי. לפיכך תכננתי מחדש את חזיתות הבית ואת חללי הפנים. שמרתי על הגריד האופקי והעצמתי אותו על ידי כך שחציתי אותו באמצעות חלל כפול רחב ידיים לאורכו. בחלל מיקמתי גרם מדרגות שחיבר את כל מסות המבנה ליחידה אחת וספריה עצומה נתלתה לאורך כל הקיר והדגישה את החלל הכפול. שמרתי בקנאות על קורות הבטון המקוריות ועל הסכמה הברורה. כל חלוקות הפנים לחדרים ולפונקציות השונות שילבתי כך שלא יחרגו מהגריד האופקי.טיפלתי בכל חזיתות המבנה, פרצתי פתחים חדשים המאפשרים מבטים מחוץ לפנים ושוב החוצה, על מנת להדגיש את אורכיות הקווים והאלמנטים האדריכליים השונים. בחזית הארוכה הפונה לרחוב אפשרתי דיאלוג בין המבנה לרחוב באמצעות התקנת כנפי אלומיניום ורטיקליות הנעות על צירן ומאפשרות חיבור ויזואלי בין דיירי הבית להולכים ברחוב, וטשטוש החיץ בין הפרטי לסביבה. תנועת הכנפיים מאפשרת חדירת אור בזוויות משתנות במהלך היום ועל ידי כך הפחת חיים ודרמטיות בחללים הכל כך מאורגנים, ובארכיטקטורה הכל כך מאופקת

 בחירת החומרים (כמו ריצפת בטון וקורות חשופות, מדרגות ומעקות מברזל שעבר תהליך החלדה ארוך, שימוש חוזר בלבני הסיליקט המקוריים ומתכות במרחקים שונים) היתה מאוד קפדנית וכללה חומרים ללא תג אופנתי שלא יאפילו על הארכיטקטורה ושיצליחו לגשר על שתי התקופות, האחת התכנון המקורי בן הקומה האחת והשניה התכנון החדש בהווה. ניסיתי בתכנון המחודש לכתוב או להגיש מאין גרסה אישית ועכשווית של מבנה מגורים פרטי בעל רוח התקופה המודרניסטית והסגנון הבינלאומי

 התוצאה הסופית של התכנון האדריכלי ותכנון הפנים החדש היא בית פרטי מאופק, תרבותי, בעלת קנה מידה אנושי ובעל חללים אנושיים המרכיבים סכמה מהודקת ובהירה חפה מקישוטיות יתר ומפטפטת עיצובית בעלת ניקיון וצמצום הן רעיוני והן צורני, המשקף ערכים ארכיטקטונים ואף ערכים חברתיים שקשה למצוא בתקופתנו אנו.

פיצו קדם

Show More